Válas György tudományos és mûszaki hírei
Csillagászat, ûrkutatás

Szupernóva-maradványokat találtak a Földön

 

Még 1999-ben bukkantak német kutatók a vas 60-as tömegszámú izotópjára a Csendes-óceán aljzatán, de akkor nem tudták megállapítani, mikor jutott oda, mert a helyszínen több réteg összekeveredett. Most olyan helyszínen találták meg újra, Hawaiitól néhány száz kilométerre délkeletre, ahol egyértelmûen egyetlen rétegre koncentrálódott, így megállapítható volt, hogy 2,8 millió éve került oda. A vasnak ez az izotópja csakis szupernóvában keletkezhetett, egy közeli szupernóva-robbanás következményeként kerülhetett oda.

Mikor volt az a szupernóva-robbanás, amelybõl anyag juthatott Földünkre? A felfedezõ evidenciának veszi, hogy 2,8 millió éve. E sorok írójának viszont kétségei vannak ez iránt. Ha ugyanis az izotóp relativisztikus ionok formájában érkezett volna, akkor ütközésekben széthasadt volna az atmoszférában vagy az óceán vizében. Ha viszont anyagszemcsékben érkezett, akkor a fénysebességhez képest elhanyagolható sebességgel kellett utaznia, olyannal, amilyennel a néhány száz éve robbant szupernóvák maradványa körül az anyaghéj (például a Rák-köd) tágul. Ezt a sebességet azonban a lökéshullám lecsengése utáni idõre nem ismerjük, így becsülni sem tudjuk a szemcsék utazásához szükséges idõt. Az egyáltalán számba jöhetõ idõn belül azonban nem ismerünk tömeges kihalást. A szupernóva tehát olyan távolságra robbant tõlünk, hogy a földi életre nézve katasztrófát már nem okozott, de kidobott anyaga még elért bennünket.

2004. november 3.

Nesw@Nature.com, 02 November 2004,
http://www.nature.com/news/2004/041101/full/041101-5.html


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza a csillagászat, ûrkutatás híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa