Válas György tudományos és mûszaki hírei
Élettudományok

Tarkatollú dinoszaurusz

 

A Yale Egyetem kutatói mikroszkóp alatt vizsgálták meg a 150 millió éve kihalt Anchiornis huxleyi nevû dinoszaurusz Kínában talált, és különösen jól megõrzõdött tollas maradványát. Ez a nem madárszerû dinoszaurusz két lábon járt, és négyszárnyú volt: a járásra szolgáló hátsó végtagján is szárnya volt.

A tollakban talált mikroszkopikus szemcsékrõl elõször azt hitték, hogy baktériumok maradványai, de madártollakkal összehasonlítva rájöttek, hogy ezek melanoszómák, tehát melanint, festékanyagot tartalmazó, színt adó sejtszervecskék. 29 toll részletes vizsgálatával és mai madártollakkal való összehasonlításával meg tudták határozni a kihalt állat egykori tollruhájának a színét. Megállapították, hogy az állat szárnyai fekete-fehér mintásak voltak, a fején pedig élénk vörös tarajt hordott.

2010. február 24.

Yale University Office of Public Affairs Press Release, February 4, 2010,
http://opa.yale.edu/news/article.aspx?id=7249


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az élettudományok híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa