Válas György tudományos és mûszaki hírei
Élettudományok

„Jobbkezes” és „balkezes” antitestek

 

A bonyolultabb molekulák, így a szerves molekulák jelentõs része elforgatja a polarizált fény rezgési síkját. Van olyan molekula, amelyik az óra járásával egyezõ irányban forgatja el (jobbra forgató), és van, amelyik ezzel ellentétesen (balra forgató). A két változat molekulái egymás tükörképei. Az élõ anyag molekulái rendszerint az egyik csoportba (többnyire a balra forgató molekulák közé) tartoznak. Az izraeli Weizmann Intézet biológusai most kiderítették, hogy az immunrendszer által létrehozott, a behatoló idegen anyagokat, kórokozókat (antitesteket) megkötõ, és az immunrendszer sejtjei számára „tálaló” antitestek felismerik ezt a különbséget: egyazon anyagnak, például egy adott vírus felületi poliszacharidjának vagy csak a jobbra forgató, vagy csak a balra forgató molekuláihoz tudnak hozzákapcsolódni.

A felfedezésnek nagy jelentõsége van a gyógyszeripar számára. Egyes gyógyszerként használt anyagoknak (például hormonoknak és enzimeknek) ugyanis csak az egyik, vagy a jobbra forgató, vagy a balra forgató változata használ, a másik változat jobb esetben hatástalan, rosszabb esetben még káros is lehet. Ez történt például a hírhedt Contergan-ügyben, amikor a gyógyszer hatóanyagának egyik komponense mellékhatásoktól mentesen fejtette ki jótékony hatását, míg a másik változat tragikus magzati károsodásokat okozott. A szintetikus elõállítás során azonban a két változat keverten keletkezik. Az új felfedezésbõl kiindulva laboratóriumban elõállított antitesteket lehet majd használni, mint a gyógyszeripar „Hamupipõkéit”: az antitestek molekuláról molekulára válogathatják szét a szintetizált anyag „jó” és „rossz” molekuláit. Ha megoldják, hogy az antitestek a folyamatból visszanyerhetõk legyenek, akkor nem is kell nagyon sok belõlük.

1998. december 8.

Weizmann Institute Press Release,
http://www.weizmann.ac.il/Press_Releases/tips_antibodies.htm


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az élettudományok híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa