Válas György tudományos és mûszaki hírei
Élettudományok

A tollak elárulják, honnan jött a vándormadár

 

Régi törekvésük az ornitológusoknak, hogy meghatározzák, melyik költõhelyrõl melyik telelõhelyre, melyik telelõhelyrõl melyik költõhelyre vonulnak a vándormadarak. Ennek szokásos módszere a gyûrûzés. Csakhogy a gyûrûzéshez is, a gyûrû kiolvasásához is meg kell fogni a madarat. Sõt, a kiolvasás gyakran úgy történik, hogy a már elpusztult, vagy lelõtt madár gyûrûjét küldik be a kutatóknak. Egyesült államokbeli kutatók most „nem invaziv”, a madarat nem zaklató módszert találtak. Ehhez a vedléskor elhullajtott tollat kell elemezni. Így egyes élõhelyek nagy populációi tömegesen vizsgálhatók.

A módszer azon alapszik, hogy a szénizotópok 13C/12C, illetve a hidrogénizotópok D/H aránya erõsen függ az élõhelytõl, mégpedig az elõbbi a táplálék izotóparányától, az utóbbi a természetes vizekétõl. Minél északabbra költ egy madár, minél északabbra alakulnak ki a tollai, annál alacsonyabb a tollában ez a két arány. A fekete torkú kék poszátáról (Dendroica caerulescens) például így kimutatták, hogy ez az Appallache-hegységtõl a kanadai New Brunswickig költõ, és a karibi szigeteken telelõ faj minél északabbra költ, annál nyugatabbra telel, az északról induló populációk Jamaicában és Kubában, a délebbiek Hispaniola szigetén és Puerto Ricoban.

Az új módszer új fegyvert ad annak a meghatározásához, hogy a veszélyeztetett fajok, populációk hol sérülnek, hol kell fokozottan védeni õket. (Így például akkor is meghatározható lesz, hogy az olasz vadászok zsákmánya honnan vonult az Appenini-félszigeten át, ha a gyûrûket a gyûrûzött példányokról megsemmisítették.  —  A szerk.)

2002. február 12.

Stanford University News Service, 2/6/02,
http://www.stanford.edu/dept/news/pr/02/warbler213.html


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az élettudományok híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa