Válas György tudományos és mûszaki hírei
Élettudományok

Nem halt ki a sziámi krokodil

 

A sziámi krokodilról ( Crocodylus siamensis), amely korábban Hátsó-India nagy területein, Sziámban (ma Thaiföld), Burmában (ma Mianmar), Vietnamban, Kambodzsában, Laoszban, Malajziában és Indonéziában élt, az 1992-re azt hitték, hogy teljesen kihalt, mindössze egyetlen állatkerti példánya maradt fenn. Most azonban kiderült, hogy, bár erõsen veszélyeztetett, még nem tûnt el a természetbõl.

Nemrég sikerült Wildlife Conservation Society kutatóinak a thai-mianmari határ közelében, egy elszigetelt kis erdõben automatikus fotócsapdával lencsevégre kapniuk a faj egy jól megtermett, több mint két méteresre becsült példányát. A fotócsapdákat, vagyis mozgásérzékelõvel indított kamerákat eredetileg tigrisek megfigyelésére állították fel. Bár a felállított 41 csapdából nyolcat elloptak, kettõt pedig ripityára tapostak az elefántok, a begyûjthetõ 31 kamerában 348 használható felvételt találtak 26 emlõs fajról, néhány madárról, és egyet a sziámi krokodilról. A felfedezést követõ alaposabb nyomkeresés még egy másik, kisebb példányt is felderített. Nem sokkal korábban Laoszban és Kambodzsában is rábukkantak a faj néhány elszigetelt kis populációjára. Így hát bizonyos, hogy, bár ez a krokodilfélék legveszélyeztetettebb faja, még nem teljesült be a végzete.

2001. április 24.

Wildlife Conservation Society News, April 19, 2001,
http://wcs.org/3422?newsarticle=10791

Kép:
http://wcs.org/SIAMESECROC/


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az élettudományok híreinek tartalomjegyzékére Vissza környezetünk híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa