Válas György tudományos és mûszaki hírei
Élettudományok

A szolárium fokozza a bõrrák veszélyét

 

Amikor a szoláriumokat elkezdték divatba hozni, a reklámok azt állították, hogy ezek a veszélyes UV hullámhosszakat nem hozzák létre, csak a veszélytelenül barnító hullámhosszakat. Sikerült is ezt így vinniük be a köztudatba.

Már évekkel ezelõtt felmerült a gyanú, hogy a szoláriumok mégis fokozhatják a legrettegettebb bõrrák, a rendkívül gyors kimenetelû festékes bõrdaganat (melanoma) kockázatát. Erre azonban máig sem sikerült egyértelmûen bizonyító adatokat kapni. A gyanú él, de bizonyított kockázatról nem beszélhetünk.

Egyértelmû bizonyítékot nyújtó vizsgálatot folytattak le azonban a közelmúltban a Dartmouth Orvosi Egyetem kutatói az Egyesült Államokban a másik két gyakori bõrrákkal, az elszarusodó laphámrákkal (spinaliomával) és az alapsejtes bõrrákkal (basaliomával) kapcsolatban, amelyek együttes gyakorisága jóval nagyobb, mint a melanomáé. A kutatók 1436 kísérleti alanyt vizsgáltak 25 és 74 éves kor között. Közülük 603-nak frissen diagnosztizált basaliomája, 293-nak frissen diagnosztizált spinalomája volt, 540 pedig mentes volt a bõrrák valamennyi formájától. A vizsgálat eredménye szerint a spinaloma 2,5-szer, a basalioma 1,5-szer gyakoribbnak bizonyult azok között, akik szoláriumoztak, mint azok között, akik nem. Ezen túlmenõen, minél fiatalabb korban kezdte valaki a szoláriumozást, annál nagyobbnak bizonyult nála a bõrrák kockázata.

A szolárium veszélyét tehát nagyban fokozza, hogy az elsõsorban a legerõsebben veszélyeztetett korosztályban, a serdülõ lányok és a fiatal nõk körében van divatban. Ezért a kutatók felszólították az egészségügyi hatóságokat, hogy korlátozzák a szolárium használatát a fiatalkorúak számára.

2002. február 9.

Dartmouth Medical School News, February 5, 2002,
http://www.dartmouth.edu/dms/news/current_press/5feb2002_karagas.shtml


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az élettudományok híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa