Válas György tudományos és mûszaki hírei
Élettudományok

Kályha a csuklón

 

Közismert, hogy kezünk és alsó karunk jól közvetíti a hõt testünk és a külvilág között. Ezt aknázzuk ki például olyankor, amikor nagy kánikulában a csuklónkra engedett hideg vízzel hûtjük magunkat. Ugyanezen alapszik a Stanford egyetemen kifejlesztett, és Thermo-STAT névre keresztelt új orvosi eszköz is. Az orvosi alkalmazáshoz le ki kellett azonban iktatni egy ilyenkor zavaró „kapcsolót”: azt, hogy amikor testünk belsõ hõmérséklete lecsökken, akkor perifériás ereink, köztük karunk erei összeszûkülnek, a vérkeringés lelassul bennük, és ezzel karunk és kezünk jó hõátadó képessége megszûnik. Ez a „kapcsoló” arra való, hogy hideg környezetben megvédjen bennünket a felesleges lehûléstõl. Zavaróvá válik azonban akkor, ha karunk jó hõátadó képességét lehûlt testünk felmelegítésére akarjuk felhasználni.

Az elhúzódó mûtétek során a beteg belsõ hõmérséklete rendszerint zavaróan lecsökken. Nem azokról az esetekrõl van szó, amikor, például nyitott szívmûtétek során, szándékos hipotermiát alkalmaznak. Olyankor a szív-tüdõ gépen átáramló vér hûtésével hûtik le a beteget, és a végén annak a melegítésével visszamelegítik. A probléma olyankor lép fel, amikor nem lenne szükség hipotermiára, de a vékony lepellel letakart beteg a hûvös mûtõben, esetleg altatással megbénított hõháztartás mellett, az orvos szándéka ellenére hûl le. Amikor a mûtét már véget ért, hiába takarják be melegen a beteget, hiába viszik meleg helyre, a perifériás erek beszûkülése miatt nagyon nehezen veszi fel a környezõ meleget, órákig is eltart, amíg testének belsõ hõmérséklete visszaáll a rendes értékre. Ez gyakran megfázással jár, fogékonnyá tesz a fertõzésekre, növeli a mûtéti kockázatot.

A stanfordi feltalálók Thermo-STAT berendezése a beteg kezére és alsó karjára húzott ujjatlan félkesztyûbõl és mandzsettából áll, amelyet áramló víz melegít. A trükkje az, hogy a félkesztyû és a mandzsetta alatt kis légszivattyúval enyhe vákuumot hoznak létre. Ez az enyhe vákuum megszûnteti a beburkolt felszínen az erek szûkületét, a vér úgy áramlik a kéz és kar ereiben, mint normális hõmérsékleten, tehát a kar és kéz hõátadó képessége helyreáll.

Amikor a feltalálók mûtétrõl kihozott betegen alkalmazták új berendezésüket, az eredményen maguk is meglepõdtek. A várt kétszeres helyett tízszeresére gyorsult a betegek visszamelegedése, óránként 1,4 °C-ról óránként 14 °C-ra.

A feltalálók azt remélik, hogy a mûtét utáni visszamelegítésen kívül más célokra is használható lesz könnyû és kis terjedelmû berendezésük, amelynek teleprõl mûködtetett változatát mentõegységek, sõt, akár hegyimentõk is magukkal vihetik. Ki akarják próbálni a hipotermia súlyosabb eseteiben is, például hideg vízbõl kihúzott vagy télen a hidegben balesetet szenvedett betegeken is. Fordított üzemmódban, hûtésre használva jelentõsen megnövelheti agyi katasztrófát szenvedett betegek, kómába esett balesetesek túlélési esélyeit, mert már csekély lehûtés is jelentõsen megnöveli azt az idõt, ami alatt az agy helyrehozhatatlan károsodást szenved. Amikor rák vagy néhány más betegség esetében kezelésképpen alkalmaznak szándékos hipotermiát, akkor a Thermo-STAT nagyon lerövidítheti a két átmeneti szakasz, a lehûtés és a visszamelegítés idõtartamát.

1999. január 11.

Stanford News, 01 December 1998,
http://www.stanford.edu/dept/news/release/981201thermostat.html


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az élettudományok híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa