Válas György tudományos és mûszaki hírei
Környezetünk

Gátszakadási katasztrófákban született az Ontario-tó

 

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet egy kutatója hatalmas gátszakadási katasztrófák nyomára bukkant, amelyek az utolsó eljegesedés után, az olvadás kezdetén zajlottak le Észak-Amerikában.

Az eljegesedés idején a mai Kanada szinte teljes területét a 3000 méter vastag Laurentida-jégpajzs foglalta el. Az olvadás kezdetén, mintegy 13 400 éve az olvadékvízbõl hatalmas tó, az Irokéz-tó alakult ki a jégpajzs és a tõle délre fekvõ hegyek között, ott, ahol most az Ontario-tó található. Ötven évvel késõbb a jég a mai Montreal környékén már annyira visszahúzódott, hogy a maradék jégdugó áttörése után szabaddá vált a víz útja a Champlain-völgyön és a Hudson-folyó völgyén át az óceánba. Ekkor mindent elsöprõ áradat zúdult le oda, ahol ma New York fekszik. A tó vízszintje 120 méterrel esett, a területe is töredék részére csökkent. Az áradat akkor állt le, amikor a vízszintcsökkenés miatt már nem tudta átlépni a levezetõ völgy legmagasabb pontját.

A megmaradt tavat Candona-tónak hívják. A jég további visszahúzódásával 13 100 éve újabb, az elõzõnél alacsonyabban fekvõ levezetõ csatorna nyílt meg: a Szent Lõrinc-folyó. Ezen zúdult le a következõ hatalmas áradat. Most újabb 40 méterrel esett a vízszint, és már csak a mai Ontario-tó maradt belõle.

Mindkét lezúduló áradat olyan hatalmas volt, úgy lehûtötte a Golf-áramlatot, hogy nyomaiból ma is felismerhetõ lehûlést, hosszú hideg periódust hozott az északi félteke klímájában.

2005. január 7.

Woods Hole Oceanographic Institution News Release, December 15, 2004,
http://www.whoi.edu/media/2004_donnelly_lake_iroquois.html


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza környezetünk híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa