Válas György tudományos és mûszaki hírei
Környezetünk

Újabb forró pontot jelez a most felfedezett tengeralatti vulkán

 

Hatalmas új aktív tengeralatti vulkánt fedeztek fel az USA nemzeti tudományos alapja, a National Science Foundation által támogatott óceánkutatók a Csendes-óceánban, a Samoa-szigetek közelében. A 4300 m magas, az alapjánál több mint 35 km átmérõjû vulkán mintegy 600 méterre közelíti meg az óceánfelszínt, a tetején 2 km átmérõjû és 400 m mély kaldera található. A vulkánra egy 1995-ös földrengéssorozat hívta fel a figyelmet, ennek nyomán kezdték el keresni. A mûholdas magasságméréssel készített, és napjainkban a legkorszerûbbnek tekintett tengerfenék-térképen ezen a helyen csak valami dombszerûség látszik, de az eddigi mélységmérõs térképek sem mutatták ki a valódi méretét. Az újonnan felfedezett vulkán a keresztségben a Fa’afafine nevet kapta, ami samoai nyelven valami olyasmit jelent, hogy báránybõrbe bújt farkas.

A kutatók az új felfedezéssel bizonyítva látják azt a korábbi feltételezésüket, hogy a Hawaii-szigetekhez hasonlóan a Samoa-szigetlánc is az óceánfenék egy forró pontja felett jött létre, és úgy gondolják, hogy ez a forró pont, amely felett a Csendes-óceáni kéreglemez elúszik, pillanatnyilag a Fa’afafine alatt található. További kutatásokat is terveznek a vulkánon, meg akarják látogatni a kalderát automata vagy ember vezette kutató tengeralattjáróval, és hõforrásokat is keresni akarnak, hogy azok környezetében életjelenségek után kutassanak.

1999. június 8.

National Science Foundation Press Release, April 26, 1999,
http://www.nsf.gov/od/lpa/news/press/99/pr9929.htm


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza környezetünk híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa