Válas György tudományos és mûszaki hírei
Környezetünk

A villámok segíthetnek elõre jelezni a tornádót

 

1999. május 3-ika délutánját és estéjét soha nem felejtik el Oklahoma és Kansas államok lakói. Ötven tornádó pusztította végig akkor a tornádók által egyébként is gyakran sújtott két állam területét, közülük egy az ötfokozatos tornádóskála szerint ötös erõsségû épp Oklahoma City városán át vágott halálos ösvényt.

Hogy az elkerülhetetlen anyagi veszteség mellett mennyi emberéletet követel egy-egy tornádó, az nagymértékben függ attól, mennyire elõre sikerül riasztani a lakosságot, mennyi idejük van az embereknek lehúzódni az arrafelé nélkülözhetetlen tornádó-óvóhelyre. Az utóbbi idõben ez átlagosan nyolc percrõl átlagosan tizenkét percre nõtt, ami már óriási eredmény.

A NASA kutatói az 1999. május 3-i tornádók elemzésébõl új fegyvert találtak a tornádók elõrejelzésére. Kiderült, hogy ezek a tornádók nagyon erõs villámlással kapcsolódtak össze. Nem a földrõl is látható felhõ-föld villámokról van szó, hanem a lentrõl nappal észrevehetetlen felhõ-felhõ villámokról. Észlelésüket egy új eszköz, a NASA TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission) mûholdján elhelyezett villámleképezõ érzékelõ tette lehetõvé.

További vizsgálatok során kell még eldönteni, hogy minden tornádóra igaz-e, hogy erõs villámlással kapcsolódik össze. Az azonban már enélkül is biztos, hogy  —  egyéb elõrejelzõ módszerek (elsõsorban a meteorológiai radarok jelzései) mellett  —  megfelelõen elhelyezett ilyen mûholdas villámészlelõk legalább az esetek egy részében javíthatják az elõrejelzést.

Amin így sem tudnak javítani, az a vakriasztások nagy száma. Az örvénylõ mozgást végzõ szupercelláknak ugyanis csak 30 százalékából lesz, földig lenyúló örvény, azaz tornádó, de nem lehet elõre tudni, hogy melyik 30 százalékából. Ez azért baj, mert a nagyszámú vakriasztás felelõtlenséget, a riasztások iránti közömbösséget szül, ennek pedig tragikusak lehetnek a következményei.

2000. június 1.

NASA News, Release 00-140, April 25, 2000,
http://www1.msfc.nasa.gov/NEWSROOM/news/releases/2000/00-140.html


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza környezetünk híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa