Válas György tudományos és mûszaki hírei
Anyagtudomány és vidéke

10 karátos, víztiszta mesterséges gyémánt

 

A mesterséges gyémántokat hagyományosan magas hõmérsékleten, nagy nyomáson növesztik. Ezen a módon azonban nem lehet 3 karátosnál nagyobbat létrehozni, kereskedelmi forgalomban pedig csak 1 karátig vannak, mert efelett már túl drágák. Ráadásul az így készült mesterséges gyémántok mindig színezettek. Ipari célra, forgácsoló szerszámokba, kõzetfúrókba így is jók, de nemcsak ékszerként, hanem optikai célra is alkalmatlanok.

A Carnegie Institution kutatói most 10 karátos víztiszta mesterséges gyémántot állítottak elõ egy új módszerrel. Kémiai gõzdepoziciót alkalmaztak, vagyis gõz állapotú vegyületbõl kémiai reakcióval csapatták le a szenet, de úgy, hogy a magkristály hat lapján egyszerre növesztették a kristályt. Így óránként 100 mikrométeres növesztési sebességet értek el, a kapott kristály pedig víztiszta, ékszer minõségû, és, mivel az infravöröstõl az ultraibolyáig átlátszó, optikai alkalmazásokra is kitûnõen megfelel.

2005. június 5.

US National Science Foundation Press Release 05-080, May 16, 2005,
http://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=104182&org=NSF&from=news


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az anyagtudomány és vidéke híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa